Turururu-türürürü

KÖZHÍRRÉ TÉTETIK!


Ezennel meghirdetjük az Első Rostallói Lekvárversenyt. Pályázati feltételek:

 1. Nevezhető minden olyan, emberi fogyasztásra alkalmas, alkoholmentes íz, lekvár, dzsem, gyümölcskocsonya, marmelád, gyümölcspép és szirup, amelynek felhordása a kenyérszeletre nem ütközik nehézségbe, magyarán jól kenhető, másfelől a vízszintes helyzetű kenyérszeleten fennmarad (nem túl folyós).

 2. A pályaműnek szigorúan házi készítésűnek kell lennie, csak megbízható forrásból származhat. Gyári készítmény a pályázaton nem vehet részt. Az idegenkezűség nem akadály: az iparkodók köréből egyetlen rejtőzködő, vagy már bizonyítottan tehetséges versenyzőt sem áll szándékunkban kizárni. Megbízással is készülhet remekmű, a rokonsági fokot bizonyító dokumentumok ellenőrzésétől eltekintünk. Sőt! Nemcsak az éppen nyaraló rostallóiak szülei, hanem minden hajdani, sőt majdani rostallói felmenői, ismerősei is versenybe szállhatnak.

 3. Az azonos forrásból származó nevezéseknek számbeli korlátja nincs.

 4. Formai követelmények:

  • Nevezési tömeg: 1000 g +/- 15% töltőtömeg (egy vagy több edényben).
  • Csomagolás: tetszőleges edényben, az évjárat, a gyümölcsalapanyag és a jelszó kötelező feltüntetésével. A vakteszt érdekében a készítőre a csomagolás és a feliratozás nem utalhat.
  • Eltarthatóság: a pályamunkának klasszikus kamrai körülmények között kell elállnia. Hűtőtér nem áll rendelkezésre.
  • Kísérőanyagok (pl. esszé, mélyintejú, werkfilm, szonettkoszorú, telefonos csengőhanggyűjtemény, a tradicionális ezotériák műnemébe tartozó elemzés stb.) beadhatók, de az ízhatáshoz képest kis súllyal esnek a latba. A kísérőanyag nem fedheti fel a pályázó kilétét.

 5. Nem titok, hogy az elfogulatlan elő-előzsűri máris megkezdte fáradságos munkáját (vö. Hírek a lekvártender házatájáról). A majdani előzsűri feladata a pályázatok befogadása, ill. kiszűrése lesz a jelen kiírás feltételei és az általánosan ismert köjálnormák alapján. A verseny tisztasága érdekében kérünk minden nevezett példányt semleges(!) jelszóval ellátni.

 6. Nevezési határidő, avagy a minta benyújtása: a 19. nyár (2004) első napja 24:00.

 7. A nyertes pályaművek receptjeit a szerző felmagasztalásával egyetemben honlapunkon publikáljuk.

Egyéb:
A szélesebb körű tájékozódás érdekében a nagyzsűri (a negyvenfejű cézár) a 18. nyáron próbákat tart, és a beküldőket tapasztalatairól tájékoztatja. A bizonytalankodók, kísérletező kedvűek, lelkesek és adakozó alkatúak tehát gusztusos próbajáratokat indíthatnak versenyen kívül már idén, vagyis a 18. nyáron.

Zsemle
a szervezőbizottság oszlopa sk.

Bezár