Hírek a lekvártender háza tájáról II.

(avagy az evés a lekvárnak is próbája vala)

Gasztronómiai kalandozásokban bővelkedett a 18. nyár!
Ezek egyike volt a házilekvárok kóstolgatása - sajnos nem minden - reggel. Ezúton mondunk köszönetet a szponzoroknak, leendő versenyzőknek, kudarcaikat kezelő pszichológusaiknak, lelkes edzőknek, kíváncsi kibiceknek, felbújtóknak és őstermelőknek! Nélkülük nem jöhettek volna létre a 19. nyárra kiírt lekvárverseny szintfelmérő edzései. Hála mindenkinek, akit illet!

A próbajárattal beküldött teszttermékeket mindnyájan megkóstoltuk. Majd pedig, az élmény hatása alatt, ki-ki elmondta véleményét, benyomásait, személyes viszonyát, nehéz gyerekkorát a lekvárral kapcsolatban. A szempontok menetközben alakultak ki, ezek közül a legfontosabbak: illat, gyümölcsíz, cukortartalom, esztétikum, állag, fűszerezés, lédússág, darabosság. Ezek után következett a konyha bírálata: a konyhafőnök szigorúan szakmai szempontok alapján mondott kíméletlen véleményt, érzéstelenítés nélkül. Érthető módon a konyha szempontjainál a kenhetőség, a kezelhetőség, az állag nyomott inkább a latban. Legvégül pedig a hozzászólók, és csak azok, pontozták a termékeket, 1-től 10-ig.

Alább a rostallóiak véleményét foglaltam össze az egyes produktumokról, azzal a szándékkal, hogy így, a befőzési szezon kellős közepén, megfontolás tárgyává tehesse az, aki tervezi, hogy jövőre indul a nemes versengésben. Hajrá rostallóiak! Hajrá Rostalló!

Hakapeszi 1

Megkóstoltuk: 18. nyár, 5. nap
A kóstolók észrevételei: A lekvár illata pompás, íze élvezetes, színe gyanúsan sárga. Kissé édesebb, mint szeretjük, nagy bánatunkra nélkülözi a fél-, vagy egész barackdarabokat. A bontás során az a benyomásunk alakult ki, hogy a produktum nem pihent dunsztban. Innen kérdezzük: Tényleg? Miért?
Konyhai szempontok: Sajnos nehezen kenhető, és az állás során bizony túlságosan eláztatja a kenyeret. Együk gyorsabban - vagy jövöre sűrűbb lesz?


Bőrönd Ödön

Megkóstoltuk: 18. nyár, 5. nap
A kóstolók észrevételei: A baracklekvár sötét színe többeket megtévesztett, tévesen szilvalekvárnak hitték. A gyümölcs íze szinte zavartalanul érvényesül, bár csöppet cukrosabb a kelleténél. Sajnos a technológiai eljárás során (túlfőzés???) eltűntek belőle a gyümölcsdarabok, helyettük hosszú rostszőrök képviselik az alapanyagot. Ez a lekvár nagyon megosztotta a közönséget, volt, aki istenítette, volt, aki prüszkölt tőle. érdekes tapasztalat!
Konyhai szempontok: állaga kissé folyós, közepesen kenhető.

Borovác I.

Megkóstoltuk: 18. nyár, 9. nap
A kóstolók észrevételei: az alkotó jóakaratától és a minden szempontból jól átgondolt lekvárfőzési praxisától független eredményt kaptunk. A termék kissé száraz, illata mesés, ám íze, fájdalom!, bátortalan. Arra a következtetésre jutottunk, hogy sajnos az áfonyát nem a megfelelő időpontban szüretelték, ennek köszönhetően az embernek hiányérzete támadt: a gyümölcsíz csak távolról integetett, kb. uvula-tájékról. Elkényeztetett, vagy inkább félrenevelt, gyári műízekkel bódított szájpadlásunk meglepetéssel reagált a pasztellos ízharmóniára. Mindazonáltal a kóstoló közönség nagyra értékelte a produktum természetességét és annak biztos tudatát, hogy semmilyen mesterséges anyagot nem juttat szervezetébe. Éljen az egészséges táplálkozás, vivát lö natűr!!
Konyhai szempontok: Kellemesen kenhető, az áfonyaszemek sem jelentettek nehézséget.

Pöti

Megkóstoltuk: 18. nyár, 12. nap
Ez az eperlekvár bizony nagyon megosztotta a kóstolók táborát, mondhatni kulturális különbségek rajzolódtak ki, élesen, mitöbb, kulturális szakadék riant végig az ebédlőn hirtelen! Egyesek szerint 5 perc alatt összeüthető, gejl pancsot kínált be a konyha, mások viszont úgy vélték, igazi mestermű gyönyörködteti ízlelőbimbóikat. Többek az orosz, többszöri hevítéses technikával készülő, kanállal habzsolható "varenyjé"-re asszociáltak. A produktum önmagában túl édesnek találtatott, ami persze relatívvá vált, mihelyst kenyérre került. A készítő szándéka, hogy mandulával gazdagítva, egyszersmind megbolondítva csemegei magaslatokba repítse kísérleti darabját, többekben kisebbfajta meglepetést, mitöbb megütközést keltett, ahogy a kissé túlzó gyömbéres-fahéjas fűszerezés is. (Szerkesztői észrevétel: szívesen venném, ha egyszer az üveg belsejéből kéne kikiabálnom, hogy segítség, beszorult a fejem!!!)
Konyhai szempontok: katasztrofálisan kezelhetetlen, makrancos egy produktum. Brrrrr!

Bolder

Megkóstoltuk: 18. nyár, 12. nap
A kóstolók észrevételei: ezt a szilvalekvárt tökéletes íz- és illatharmónia jellemzi, élvezeti értéke rendkívül magasnak találtatott. Ezt koncentrált gyümölcsíz-hatásával, tökéletesen eltalált cukortartalmával és remek állagával érte el. Az ízlelő publikum, mondhatni, egy emberként nyalta meg utána mind a tíz ujját! Gratulálunk, csak így tovább!
Konyhai szempontok: ennél jobb állagot szinte már kívánni sem lehet, jól kenhető, ugyanakkor darabossága szerencsésen emlékeztet a gyümölcsre, amiből készült.

Ekssssn

Megkóstoltuk: 18. nyár, 13. nap
A kóstolók észrevételei: A tízéves őszibaracklekvár többeket meglepett sötét színével. Kóstoláskor derült ki, hogy remek állagú, a gyümölcs ízét maradéktalanul megőrző, kellően és cseppet sem túlzóan édesített teszttermékről van szó. Sajnos mivel a tejberizs árnyékában lépett fel, csakis relatív értékelésről lehetett szó. Bár e tényt mindnyájan sajnáltuk, egy biztos: egyértelműen ízlett a kóstolóknak, szívesen látjuk viszont kenyéren is, ha még van. A lekvár, akár a jó bor, alázatra tanítja kóstolóit, vagyis öreg lekvár nem vén lekvár!

Hakapeszi 2

Megkóstoltuk: 18. nyár, 14. nap
A kóstolók észrevételei: érett, kiérlelt, tavalyi termék. Az egyöntetű siker jele a néma, ütemes, elégedett hümmögéssel kísért majszolás. Remek ízhatás, pompás illat, és hatalmas sárgabarack-darabok örvendeztették meg a nagyérdeműt. Halleluja, halleluja!
Konyhai szempontok: rémálom állag, a darabot tovább darabolni nem lehet, a köztes szósz folyósságát kenni lehetetlenség. ámdeviszontvigyázat: kanállal szívesen arcunkba tennénk, hideg téli estéken!

Vonalkód

Megkóstoltuk: 18. nyár, 16. nap
A kóstolók észrevételei: (a valószínüleg elcsökevényesedett) ízlelőbimbóik némelyeknek azt súgták, hogy hosszasan kellett keresgélni a gyümölcsíz után, szerintük a szilvalekvár szemérmességbe burkolózott. Édesszájúak szerint az íze túl savanykás volt, ahhoz képest, hogy szilvából készült. Egyesek lelkesen üdvözölték, mások fintorogva kergették szájukban a felpöndörödött szilvahéj-darabokat. Fűszerezése tapintatos, a termék gyümölcsíze és állaga harmónikus.
(A szerkesztő észrevételei: mégmégmég!!!)
Konyhai szempontok: kitűnő állag, szinte magától ugrik a kenyérre, ma a konyha később kelt! (Na jó, ez nem igaz.)

Zsemle

Megkóstoltuk: 18. nyár, 20. nap
A kóstolók (kistökök nélkül) észrevételei: Kellemes, natúr ribizlidzsem. Zavaró elemként merült fel a mag, mely nélkül a kritikák szerint, selymesebbé válna az összhatás. A termék a gyümölcs ízét és illatát intenzíven megőrizte. Mindössze pár hetes lévén állaga egyelőre túl folyós, többeknek nem volt ínyére, hogy a kenyér beszívta a lekvárt, és tocsogott, mint kakaóba mártogatott foszlós kalács, pedig nem is az! Pikánsságát nemcsak az ínyencek díjazták!
Konyhai szempontok: első ránézésre árvízveszély (a lekvár ömlött ki az üvegből!!), ám menet közben kiderült, nem annyira vészes a helyzet. Jövőre legyen sűrűbb!